Remediu.ro pentru orice afectiune
Ce inseamna un stil de viata sanatos?
Alegeri alimentare chibzuite, practicarea unui sport, relaxare, mai puține vicii – acestea sunt câteva dintre principiile de bază ale unui stil de viață sănătos. În esență, un stil de viață echilibrat înseamnă să ai mai multă grijă de tine și să cauți soluții practice prin care să îți păstrezi vitalitatea și frumusețea. Însă totul începe cu conștientizarea obiceiurilor proaste care te țin departe de starea de bine pe care ți-o dorești și cu o evaluare realistă a stării de sănătate. Așa, vei ști exact ce metode de schimbare a stilului de viață sunt mai potrivite pentru tine.
Mai apoi, înarmează-tă cu puțină răbdare – adoptarea și menținerea unui stil de viață sănătos este un proiect pe termen lung și presupune respectarea unor principii esențiale:
Nutriție optimă
Sănătatea noastră, fizică și mentală, depinde în mare măsură de felul în care ne hrănim. Așa că un stil de viață sănătos nu poate fi posibil fără o alimentație echilibrată, cu mese regulate și porții corecte, variate în nutrienți. Acest lucru nu înseamnă că trebuie să renunți la mâncărurile care îți plac sau să urmezi o dietă strictă, dimpotrivă. O nutriție optimă înseamnă să respecți piramida alimentară și să consumi alimente din toate categoriile de produse, cu moderație și să ții cont de câteva reguli:
- mănâncă întotdeauna micul dejun
- consumă alimente integrale în locul celor procesate și încearcă să le mănânci mai ales crude, fierte sau coapte, nu prăjite
- pe cât posibil, mănâncă la ore fixe, în fiecare zi
- combate pofta de dulciuri și căderile de energie cu mai multe mese mici și dese în timpul zilei
- acordă atenție mâncării în special atunci când o consumi (evită să mănânci în fața televizorului sau în timp ce ești preocupat de alte activități)
- hidratează-te corespunzător, în primul rând cu apă
Mișcare periodică
Cu siguranță știi deja cât de importantă este activitatea fizică regulată nu doar pentru un corp frumos, ci și pentru sănătatea inimii și a sistemului circulator, pentru plămâni și articulații. În plus, în timp ce faci mișcare, corpul tău produce serotonine și endorfine care te binedispun și îți cresc încrederea în tine.
Nu e niciodată prea târziu să începi să faci sport, mai ales dacă starea de sănătate îți permite să te miști în voie. Acest lucru nu înseamnă neapărat să mergi zilnic la sala de fitness, îți poți pune corpul în mișcare oriunde și poți alege orice tip de activitate fizică: mers pe jos sau pe bicicletă, pilates, înot, dan sau exerciții acasă. E important să practici un tip de mișcare adaptat rutinei tale sau activități pe care le poți face împreună cu prietenii sau familia, altfel vei rămâne motivat pe termen lung.
Odihnă suficientă
Mai precis, somn de calitate. Un stil de viață sănătos poate fi asigurat în primul rând prin suficient somn și un orar regulat de culcare-trezire. Celulele organismului au nevoie de aproximativ 8 ore de somn în fiecare noapte pentru a se regenera așa cum trebuie, iar perioada de odihnă trebuie să fie, pe cât posibil neîntreruptă. Dacă vrei să ai parte de un somn liniștit și benefic, încearcă să eviți nicotina, cafeina și alcoolul înainte de culcare și să menții o atmosferă relaxantă în dormitor (fără TV sau ate electronice și cu o temperatură optimă).
Mai puțin stres
Pe lângă o alimentație corespunzătoare, sport și somn pe măsură, un stil de viață sănătos înseamnă și efortul de a reduce stresul. Multe afecțiuni, în special cele cardiovasculare și obezitatea sunt direct corelate cu stresul, dar efectele sale negative se resimt mai mult decât atât – dezechilibre imunitare, îmbătrânire prematură, irascibilitate, îmbolnăviri dese. Nu putem elimina complet stresul din viața noastră, dar îl putem manageria mai bine. Hobby-urile și preocupările care îți fac plăcere sunt importante în lupta cu stresul așa că încearcă să le incluzi în programul tău cât mai des. Plimbările în parc sau natură, grădinăritul, muzica preferată, cititul sau jocurile creative sunt printre cele mai eficiente activități antistres.