TERAPIA BOWEN

Terapia Bowen este o tehnica holistica foarte delicata si eficienta al carei fondator a fost Tom Bowen, originar din Australia.
Fiind o tehnica holistica , corpul uman este privit ca o entitate in sine, un complex alcatuit din trup, minte si spirit. In cadrul acestui complex relatiile intre partile componente ale acestuia exista prin intermediul reflexelor viscerosomatice si somatoviscerale.
Multe dintre scolile de terapii manuale recunosc ca tensinile subtile aparute la nivelul muschilor paravertebrali pot crea disfunctii organice. Acesta se numeste reflexul viscerosomatic.
Acesta relatie este una importanta deoarece anumite tensiuni aparute in tesutul paravertebral poate fi un indicator subtil al disfunctiilor organice.
De asemenea, reflexul somatovisceral este un reflex in care functiile viscerale sunt activate sau inhibate de stimuli somatici senzoriali. Deci stimularea tesutului paravertevral poate stimula si regla organul intern corespondent ajutand la imbunatatirea si recuperarea functiei lui.
Exista si o legatura intre tensiune musculara si emotii la un nivel specific. Astfel , persoanele mai stresate vor avea un nivel mai crescut de tensiune musculara.
Anumite probleme emotionale se pot manifesta ca tulburari functionale specifice ale sistemului nervos central.
De asemenea, disfuctiile coloanei vertebrale pot influenta functionarea sistemului nervos central. Functia sistemului nervos central este de a integra informatiile pe care le primeste de la toate partile corpului si le coordoneaza activitatea.
Schimbarile structurale ale coloanei vertebrale pot avea ca rezultat tulburari ale funcionarii sistemului nervos intalnite adesea in patologiile variate ale coloanei vertebrale.
De exemplu, problemele discurilor intervertebrale(prolaps, hernii) pot conduce la simptome ca amorteala, durere, restrictie de miscare si disfunctii organice.
Terapia Bowen se adreseaza tensiunilor localizate, asociate cu disfunctii ale coloanei vertebrale si ulterior simptomatologiei.
Terapeutul bowen este un facilitator al procesului natural de vindecare si de a reface buna functionare a corpului. Astfel corpul se autoregleaza.
In cadrul terapiei Bowen terapeutul aplica seturi de miscari de rulare asupra musculaturii, tesuturilor articulare, in puncte precise ale corpului. In timpul miscarilor se transmit informatii catre creier referitoare la starea diverselor parti ale corpului.
Seturile de miscari sunt urmate de pauze de aproximativ doua minute.
Scopul acestor pauze de asteptare este pentru a-i da timp corpului pacientului sa raspunda la tratament.
Terapeutul pur si simplu se opreste, asteapta si ii acorda mecanismului de autoreglare timp sa initieze schimbarile care vor recapata functionarea normala a corpului.
Sedintele de terapie se fac odata pe saptamana, aceasta deoarece corpul pacientului continua schimbarile pentru ajustarea si corectarea sa, cel putin trei zile dupa tratamentul initial.
Miscarile usoare practicate de terapeut restaureaza functionarea normala a corpului si de asemenea capacitatea lui innascuta de autoreglare si vindecare.
Interventia terapeutului reface functionarea optima a sistemului nervos central iar apoi corpul este capabil sa se autoregleze si sa se vindece.
Dupa terminarea sedintei de tratament se recomanda ca pacientul sa faca miscare si sa consume cel putin 2 litri de apa pe zi.
Este recomandat sa se consume apa, deoarece dupa un tratament bowen corpul va folosi rezervele de apa pentru a incepe procesul de eliminare a toxinelor.Daca nu consuma suficienta apa pot aparea durei de cap sau greata si de aceea este bine ca pacientul sa bea apa suficienta.
Contractia muschilor scheletici aparuta in timpul miscarii actioneaza ca o pompa miscand limfa din corp catre nodulii limfatici si astfel, prin activarea sistemului limfatic, incepe eliminarea toxinelor din organism. De aceea in ziua in care a facut tratamentul, pacientul trebuie sa faca miscare cel putin 45 de minute.
Durata tratamentului este in functie de gradul disfunctiei si vechimea ei. Astfel bolile cronice necesita un tratament mai indelungat.
Se aplica atat pentru probleme musculo-scheletale (discopatii lombare, entorse, luxatii, sciatica, spondiloze, scolioze, atrofii musculare, periartrite, accidentari sportive) , cat si pentru cele organice(chisturi renale,infectii urinare, hepatite ,constipatie, colon iritabil, hemoroizi, ulcere gastrice, dezechilibre hormonale, diabet, alergii, infertilitate, enurezis, astm bronsic, migrene , stress), neurologice(accidente vasculare cerebrale,scleroza multipla, ADHD, autism,pareze,etc.)
Terapia se aplica tuturor categoriilor de varsta, de efectele ei beneficiind bebelusii, femeile insarcinate, sportivii cat si persoanele varstice.