Terapia cu uleiuri eterice
Uleiurile eterice au fost folosite de mii de ani in diverse culturi in scopuri medicinale. Astazi uleiurile esentiale sunt folosite pentru aromoterapie, uz casnic, ingrijire personala de frumusete si tratamente de medicina naturala.
Particulele din uleiurile esentiale provin din distilarea sau extragerea diferitelor parti ale plantelor, inclusiv florile, frunzele, coaja, radacinile, rasina si coaja. in antichitate, evreii si egiptenii au extras uleiuri esentiale prin inmuierea plantelor in ulei si apoi prin filtrarea uleiului cu punga de in.
Beneficiile uleiurilor esentiale provin din proprietatile antioxidante, antimicrobiene si antiinflamatorii. Popularitatea uleiurilor de vindecare creste rapid in zilele noastre, deoarece actioneaza ca medicamente naturale fara efecte secundare.
Universul terapiilor cuprinde si Aromaterpia. Uleiurile eterice parfumate obtinute din flori si plante, precum si din frunzele acestora, au fost utilizate inca din cele mai vechi timpuri. Jean Valnet, cel care a contribuit la constructia bazelor aromoterapiei moderne, sublinia aceste aspecte in lucrarea sa " L'aromotherapie", aratand faptul ca aromoterapia nu apartine doar epocii sale. In China, India si Persia distilarea plantelor se practica de cateva milenii. Egiptenii au cunoscut-o si ei si i-au instruit pe greci, care, la randul lor, i-au initiat pe romani.
Egiptenii au stiut si ei sa prepare o esenta de conifer cu patruzeci de secole inaintea erei noastre: lemnul de cedru era incalzit intr-un vas de argila a carui gura era acoperita cu o tesatura din fibre de lana; lana era comprimata pentru a elibera esenta de care se impregnase.
Arabii au descoperit mai tarziu, in Evul Mediu, distilarea plantelor.
In secolul al XIII-lea, farmacia pe cale de aparitie a favorizat dezvoltarea procedeului de distilare. Aceasta este epoca in care fabricantii de manusi au obtinut autorizatia de a-si parfuma produsele si totodata de a vinde uleiuri parfumate. Una dintre primele esente obtinute in aceasta perioada a fost cea de rozmarin.
In secolul al XVI-lea intreprinderile industriale din Provence produceau esenta de levantica si de levantica-mare.Comertul cu acestea a fost deosebit de infloritor in Montpellier, Narbonne si Grasse.
Erau deja cunoscute esentele aromatice de migdale amare, de scortisoara, cedru, tamaie ienupar, mastic, tradafir si salvie, lista completandu-se cu inca 60 de esente suplimentare, dintre care:aloe, anason, coriandru,marar, musetel, chimion, telina, lamaie, ghimbir, isop, dafin, nucsoara, menta, smirna, portocala. piper, sofran, santal.
In timpul lui Ludovic al XIV-lea era la moda sa te interesezi de compozitii de esente ce iti purtau numele. Asa a aparut preful "a la Marechale" si multe parfumuri, creme, cosmetice impodobite cu patronimicul vreunuia dintre marii domni sau mari doamne. Lipsa de igiena generala a provocat insa un abuz de parfumuri atat de mare, incat, spre sfarsitul domniei sale, Regele-Soare le -a interzis pur si simplu.
Din secolul al XVII-lea au inceput sa fie controlate falsificarile uleiurilor esentiale, iar in secolul XIX au inceput sa se efectueze primele analize. Aspectul continutului este foarte important in aromaterapie, fiind necesar ca uleiurile sa fie naturale suta la suta, acest element avand actiune terapeutica, spre deosebire de uleiurile sintetice.
Actiunea curativa a uleiurilor a fost evidentiata de Rene Maurice care a si publicat observatiile sale din ani 1928-1936 in lucrarea "Terapia cu arome".
Obtinute prin distilare, uleiurile esentiale sunt caracterizate de un inalt grad de concentratie, printr-un miros caracteristic, extrem de intens, care actioneaza specific, in functie de ingredientul principal.
Actiunea acestora se poate constata prin utilizarea lor in mutiple moduri :
- cu ajutorul unui aromatizator, contribuind la crearea unei atmosfere placute, zen, generatoare de buna dispozitie, optima pentru stabilirea armoniei, sporirea puterii de concentrare.
- prin diluare, ca aromatic, eventual in apa de baie sau in baile "scurte", locale, pentru picioare, obtinandu-se efecte diverse.
- inhalatia, indicata cu succes in afectiunile cailor respiratorii.
- in masaj, unde isi dovedeste eficienta atat la nivel fizic, cat si la nivel subtil, energetic, corpul reactionand extrem de bine la aceasta terapie.
- in unele cazuri pot fi administrate si intern, dar cu precautie si numai la recomndarea medicului/specialistului, existand numeroase pericole la depsirea dozajului.
Cateva uleiuri eterice utilizate in Aromaterapie
Uleiul de eucalipt - este antiviral, antiseptic, expectorant, calmeaza tusea, antitermic, calmant. Se utilizeaza in raceala, sindrom premenstrual, acne, amigdalita, reumatism, nevralgii, epuizare intelectuala
Uleiul de lavanda - este dezinfectant, antiinflamator, calmant, analgesic, relaxant. Se utilizeaza in arsuri, leziuni, acnee, dureri de cap, raceli, tuse, rinita, depresii, insomnie
Uleiul de lamaie - este tonic, racoritor, limpezeste dispozitia, stimulant, analeptic, revigorant, antiseptic, cicatrizant. Se utilizeaza in inflamatii bucale, herpes, artrita, guta, reumatism, febra musculara
Uleiul de musetel - este antiinflamator, calmant, relaxant. Se utilizeaza in leziuni, inflamatii, dermatologie, dureri, balonari, colici, anxietate
Menta - Previne racelile şi gripa, este folosit cu succes in inhalaţii şi bai cu abur faciale pentru a curaţa tenul afectat de acnee. Are proprietaţi analgezice, antiseptice, antispasmodice, digestive, expectorante, tonic nervos. Din punct de vedere psihologic ajuta la concentrarea atenţiei.
Rozmarin - Notele sale de varf proaspete improspateaza şi fortifica fiind deosebit de util in intarirea memoriei, este un tonic excelent pentru pielea capului prevenind apariţia matreţii şi ajutand la creşterea parului. Are proprietaţi analgezice, antiseptice, carminative, digestive, stimulente, tonic general. Şi pe deasupra, in tradiţiile orientale este considerat un simbol al prieteniei şi al iubirii. Lovely.
Arbore de ceai - Este foarte eficient impotriva virusurilor, bacteriilor, ciupercilor; previne apariţia racelilor şi a gripei. Are proprietaţi antiseptice, antivirale, bactericide, ciactrizante, fungicide, stimulante.
Vetiver - Uleiul esenţial de vetiver este supranumit "uleiul liniştii". Are o aroma care aduce cu mirosul pamantului. Vetiverul alunga moliile, este indicat pentru tenul matur, relaxeaza, stabilizeaza.
Geranium - Este unul dintre cele mai utile uleiuri folosite in masajele anticelulitice. Ajuta la cicatrizarea rapida a ranilor şi are rezultate bune in atenuarea durerilor menstruale. Are o aroma oarecum asemanatoare cu aroma de trandafir şi este folosit cu succes fabricarea cosmeticele homemade. Totodata, creeaza o senzaţie de confort şi siguranţa.
Ylang-Ylang - Ylang-Ylang inseamna "floarea florilor" in limba malaysiana şi are o aroma exotica. Este folosit pentru tratarea neliniştii, furiei, depresiei. Are proprietaţi antidepresive, antiseptice, puternic afrodisiace, sedative. Are o aroma puternica, dulce iar atunci cand este folosit intr-un ulei de masaj reduce inhibiţiile şi aprinde pasiunea.